Vervolg controles

Gedurende de zwangerschap kom je 12 tot 14 keer op ons spreekuur. Je partner is natuurlijk ook van harte welkom. We hebben daarom ook speciaal avond en weekend spreekuren. Naarmate de zwangerschap vordert zul je frequenter komen. Aan het einde zelfs iedere week. Tijdens zo’n bezoek beantwoorden we je vragen, meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei en de ligging van je kindje en zullen we naar het hartje luisteren.

Af en toe wordt er bloed onderzocht. Hiervoor moet je naar het laboratorium. De eerste keer om o.a. te bepalen wat je bloedgroep en rhesusfactor zijn en later nog eens om bijvoorbeeld te controleren of je geen bloedarmoede hebt. Soms is het nodig dat je wat urine meeneemt. Dit gebeurt alleen op indicatie. Weeg jezelf zo nu en dan even op je eigen weegschaal, ’s morgens, zonder kleren aan. Gemiddeld zal je rond de 12 kilo groeien in de zwangerschap. Aan het begin van de zwangerschap wordt bij iedere zwangere een echoscopie gemaakt.

Vervolg-controlesRond 20 weken kun je, indien gewenst, nog een uitgebreide echo laten maken (het structureel echoscopisch onderzoek). Later kan het ook nog wenselijk zijn om echoscopisch onderzoek te doen. Bijvoorbeeld om de ligging of de grootte van het kindje te beoordelen.  Als er geen bijzonderheden zijn, zal een zwangerschapscontrole ongeveer 15 minuten duren.