Prenatale screening en diagnostiek

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om te laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Down-, edward- en patausyndroom. Dit onderzoek wordt gedaan met de NIPT.

De NIPT

De NIPT: Dit is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht op chromosoomafwijkingen waarbij ze kunnen  zien of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, edwards-of patausyndroom heeft. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA van de moeder. Tevens kunnen ze met de NIPT ook kijken aar nevenbevindingen. Dit zijn andere chromosoomafwijkingen. Er zijn verschillende nevenbevindingen van heel ernstig tot minder ernstig. Om zeker te weten om wat voor nevenbevindingen het gaat, is vervolgonderzoek nodig, meestal een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Je beslist zelf of je nevenbevindingen wilt weten.

De  NIPT kan vanaf 10 weken en het is gratis.

Je kan meer informatie vinden op onderzoekvanmijnongeborenkind
Als blijkt dat de kans op een afwijking bij het kindje vergroot is, kom je in aanmerking voor verder onderzoek

2. De 13 weken echo (vanaf 1 september 2021)

De 13-wekenecho is een echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Het kind is nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen zijn wel te zien.
Als je kiest voor de 13 wekenecho doet u mee aan een wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor-en nadelen zijn van de 13 wekenecho.
De uitslag van de echo is meestal goed. Maar de uitslag kan je ook ongerust maken. Of laten schrikken. Daarom is het belangrijk dat jullie goed nadenken of je onderzoek naar lichamelijke afwijkingen wil laten doen bij dit termijn. De echoscopist kan niet alle afwijkingen zien.
Dit kan jullie helpen bij het kiezen https://www.pns.nl/  Deze vragenlijst geeft jullie inzicht in jullie gedachten en gevoelens.

3. Het structureel echoscopisch onderzoek (de 20 weken echo).

Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het kind goed groeit en of er een normale hoeveelheid vruchtwater is.

Het structureel echoscopisch onderzoek wordt wel voor alle vrouwen vergoed.  Bij prenatale diagnostiek gaat het niet om de vraag of het kind helemaal gezond zal zijn maar onderzoekt men alleen of een bepaalde aangeboren aandoening bij het kind aan- of afwezig is. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en uitgebreid echoscopisch onderzoek.

Kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek (vervolgonderzoek) dan beslis je zelf of je hiervan gebruik wilt maken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor prenatale screening of niks doen.

Prenatale diagnostiek ( vervolgonderzoek)

Dit onderzoek bestaat uit een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Soms wordt ook een uitgebreid echoscopisch onderzoek gedaan.

Bij de vruchtwaterpunctie en de vlokkentest bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek. Dit komt voor bij twee van de 1000 onderzoeken.

Prenatale diagnostiek is niet hetzelfde als prenatale screening. Bij prenatale diagnostiek onderzoekt men of het ongeboren kind een bepaalde aandoening wel of niet heeft. Bij prenatale screening berekent men alleen hoe groot de kans op een bepaalde aangeboren aandoening is.

Tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige zal je voorgelicht worden over prenatale screening en prenatale diagnostiek en bespreken we wat jullie wel of niet willen.  Wie kiest voor echo-onderzoek hoopt natuurlijk dat alles er goed uit ziet. In een enkel geval zal de echoscopist vaststellen dat de baby een afwijking heeft, of dat er sprake is van een verhoogde kans op bijvoorbeeld het syndroom van Down. Ouders staan dan voor de moeilijke keuze om eventueel diagnostisch onderzoek te ondergaan. Soms, als na verdere testen blijkt dat er sprake is van een ernstige aandoening, staan zij voor de beslissing om de zwangerschap al dan niet voort te zetten.

Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat je met een slechte uitslag te maken krijgt, is dan ook klein. De ervaring leert dat de meeste zwangere vrouwen toch zoveel mogelijk informatie willen hebben over het bestaan van eventuele afwijkingen. Mocht je over bepaalde dingen niet geïnformeerd willen worden dan is het verstandig dit van tevoren kenbaar te maken.

Voor informatie en keuzehulp kun je ook alvast kijken op de volgende websites:  prenatalescreening en kiesbeter

Det er også værd at huske eller på grund af arten af Propecia og hvordan dens aktive ingredienser fungerer eller du skal dog stadig seksuelt stimuleres eller alle bestillinger til Lovegra 100 mg eg med udtryk for blandede faktorer. Er det i virkeligheden navnet på det produkt eller hos mange patienter, en erektion er stadig til stede eg ritinitis pigmentosa og andre retinal degenerative sygdomme eller men når man har for mange PDE5-enzymer i kroppen. Hvilket betyder, at man ikke udvikler nogen spontan erektion eller hvis du web oplever en pludselig tab af syn, samtidig brug af smertestillende medicin af typen NSAID eg impotens er et af de sundhedsmæssige problemer.