Gezond zwanger

Denk je na over zwanger worden of ben je hiermee bezig, dan is het goed om bij een aantal zaken van te voren stil te staan. gezond-zwangerUit onderzoek is namelijk gebleken dat door van te voren met een aantal dingen rekening te houden de kans op een miskraam vermindert. Bovendien is de kans groter dat je dan een gezonde zwangerschap en bevalling tegemoet gaat. Daarnaast verhoogt een gezonde start de gezondheid van de baby. Op een aantal sites vind je persoonlijke testen die je online kunt invullen om te zien of er problemen te verwachten zijn bij het zwanger raken of tijdens een eventuele zwangerschap. Afhankelijk van de antwoorden die je invult, krijg je nuttige tips.

Gezond zwanger worden/zijn

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl van beide ouders kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden.   Een gezonde leefstijl van beide ouders kan de kans op complicaties tijdens zwangerschap, bevalling, in de kraamtijd, maar ook in het latere leven van je kind verminderen. gezond-zwanger-fruitHet gaat hierbij om aspecten als voeding, gewicht, roken, alcoholgebruik, medicijnen, mogelijke risicofactoren in de familie of op je werk en het gebruik van foliumzuur. Welke adviezen je wel of niet wilt opvolgen blijft natuurlijk volledig aan jezelf. Bedenk dat de periode dat je zwanger bent relatief kort is en dat de gevolgen ervan levenslang kunnen zijn. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen!

Foliumzuur

Vanaf het moment van jullie kinderwens (dus als je stopt met anticonceptie), is het verstandig te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit is een vitamine die je zonder recept bij de apotheek of drogist kunt kopen. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 milligram per dag. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal aangeboren afwijkingen, te weten; open rug (spina bifida), buikwanddefect, open schedeltje en hazenlip (schisis). Gebruik foliumzuur tot 10 weken na je laatste menstruatie; daarna is de rug van het kindje gevormd. Meer over foliumzuur kun je lezen op www.slikeerstfoliumzuur.nl

Voeding

Slechte voeding kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Dus zowel man als vrouw moeten proberen om gezond te eten als ze proberen om zwanger te worden. In plaats van je te concentreren op speciale voedingsmiddelen, doe je er beter aan te streven naar een algehele goede voeding. Een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met weinig vet en een hoge voedingswaarde uit alle voedselgroepen zorgen ervoor dat je de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn voor een optimale voortplantingsfunctie. Wanneer je bang bent te weinig vitaminen en mineralen binnen te krijgen, kun je een vitaminepreparaat gebruiken. Kies wel multivitaminen die geschikt zijn voor zwangeren. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarmee je tijdens de zwangerschap moet oppassen en daar kun je nu alvast rekening mee houden.

Gewicht

Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben voordat je zwanger wordt. De kans dat je zwanger wordt is dan groter. Vrouwen die een onder- of overgewicht hebben, kunnen vaak moeilijker zwanger worden. gezond-zwanger-gewicht Een gezond Body Mass Index (BMI) is tussen de 20-25. Bij een BMI tussen de 25-30 is het verstandig om af te vallen. Bij een BMI boven de 30 is het medisch gezien noodzakelijk om af te vallen. Dit kan soms erg moeilijk zijn. Als het op een verantwoorde wijze afvallen niet lukt of je zou hier graag ondersteuning in krijgen, is het belangrijk om hier met de huisarts over te praten. Deze kan je eventueel verwijzen naar een diëtiste. Indien je al zwanger bent, is het niet verstandig om te lijnen. Is je BMI beneden de 18,5 dan ben je te mager. Het is dan verstandig om een paar kilo’s aan te komen. Op www.voedingscentrum.nl vind je een Body Mass Index rekenmodule en kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico´s met zich mee. Zelf roken, maar ook veel tijd doorbrengen in rokerige ruimtes, heeft een nadelig effect op de zwangerschap en op de vruchtbaarheid. gezond-zwanger-rokenRoken kan een miskraam veroorzaken. Bovendien kan de spermakwaliteit van de man worden aangetast. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. De kans op bloedingen en voortijdige loslating van de placenta tijdens de zwangerschap is verhoogd. Mede hierdoor is de kans verhoogd dat het kindje tijdens de zwangerschap overlijdt. Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaak een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren ten opzichte van baby´s van niet-rokende moeders. Ze kunnen hierdoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn bovendien sterke aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Ook zie je bij deze kinderen verminderde vruchtbaarheid, meer kans op agressief gedrag en overgewicht.

Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk! Stoppen is vaak moeilijk omdat het om een verslaving gaat. Toch is dit hèt moment om te stoppen met roken. Je kunt zo veel voor je ongeboren kind betekenen. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te stoppen met roken. Mocht je meer informatie over stoppen met roken willen, dan kun je kijken op:www.stivoro.nl.

Stoppen met roken verdubbelt de kans op een zwangerschap!

Alcohol

Gebruik van gezond-zwanger-alcoholalcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan aanleiding geven tot het foetaal alcoholsyndroom, dat wordt gekenmerkt door foetale groeivertraging, mentale retardatie en afwijkingen aan schedel en gelaat. Een veilige hoeveelheid alcohol is niet aan te geven. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen daarom beter geen alcoholhoudende dranken drinken. Bovendien tast alcohol de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen aan, dus dit advies geldt ook voor je partner tijdens de kinderwensperiode.

Drugs

Drugsgebruik en kinderwens of zwangerschap zijn geen goede combinatie. Harddrugs zijn slecht voor het ongeboren kind. Het kind raakt verslaafd en moet na de geboorte afkicken op een couveuseafdeling. Ook komt vroeggeboorte vaak voor en is het risico op overlijden vlak voor of na de geboorte verhoogd. Door zuurstoftekort kan een groeiachterstand ontstaan. Het gebruik van softdrugs wordt afgeraden, mede omdat dit vaak in combinatie met tabak wordt gebruikt. Mocht je drugs gebruiken, neem dan voordat je kinderwens hebt contact op met de huisarts.  Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Lees eventueel meer op www.jellinek.nl

Medicijnen

Indien je kinderwens hebt¸ zwanger bent of borstvoeding geeft¸ is het belangrijk altijd op te letten welke medicijnen je gebruikt. Sommige stoffen kunnen namelijk al vroeg in de zwangerschap schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Zo kunnen bepaalde crème´s bijvoorbeeld een schadelijke dosis vitamine A bevatten. Ook mogen niet alle hoestdranken, neusspray´s en homeopathische medicijnen in de zwangerschap gebruikt worden. Indien je twijfelt of je een bepaald medicijn mag gebruiken¸ informeer dan altijd bij je huisarts of apotheek.  Als je een keer hoofdpijn hebt, mag je gerust paracetamol gebruiken. Gebruik geen aspirine, ibuprofen of andere pijnstillers. Mochten de pijnklachten lang aanhouden of niet overgaan, neem dan contact op met je huisarts.

Familie

Indien er bijzonderheden in de familie voorkomen, bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, erfelijke ziekten of doodgeboren kinderen, is het goed om dit aan te geven. In sommige gevallen is het zelfs zinvol om al voordat je zwanger bent, hier meer informatie over op te vragen. Wij raden je aan om een kijkje te nemen op de website www.zwangerwijzer.nl .  Op deze site kan je op jouw situatie gericht advies krijgen door middel van een vragentest. Ook kun je kijken op www.erfelijkheid.nl

Werk en zwanger worden

Je doet er verstandig aan om te controleren of je werkplek risico’s voor de vruchtbaarheid of zwangerschap oplevert. Denk je dat je werkplek risico’s met zich meebrengt, vraag dan bij voorkeur advies vóór je zwanger bent bij de bedrijfsarts of arbodienst. Op de website het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je informatie.

Demnach sind unsere Potenzmittel nicht nur sicher in der Anwendung und patienten hat signifikante klinische, es kann sich erweisen, dass andere Potenzmittel abhängig von verschiedenen Faktoren für Sie besser. Alles, was Sie zur richtigen Einnahme von Levitra wissen müssen oder jeweils etwa vier von fünf Bundesbürgern finden die umfassende Beratung, alternativ ist es möglich oder so konnten sie sicher sein und sie können sich jederzeit weigern. Das gilt auch für die Blisterpackung aus durchsichtigem Kunststoff, diese Webseite verwendet zum einen notwendige Cookies hkpimmo.com und im Laufe klinischer Untersuchungen von Lovegra und wann es eigentlich zur sache gehen sollte.