Zwangerschap

Het eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek en kennismaking nemen we een uitgebreide vragenlijst met jullie door. Deze vragen gaan over jullie gezondheid en over ziektes en aangeboren afwijkingen in de familie. Ook vragen we naar jullie adresgegevens en verzekering

Het intake gesprek bij de verloskundige op het spreekuur zal ongeveer 40-60 minuten duren. Deze tijd wordt voornamelijk besteed aan het bespreken van de vragenlijst, het geven van mondelinge en schriftelijke informatie en het beantwoorden van vragen. We zullen de mogelijkheden om te screenen op aangeboren afwijkingen bespreken. Zie www.prenatalescreening.nl

De eerste keer dat je komt zal je tussen de 7 en 9 weken zwanger zijn. We rekenen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Om een exacte uitgerekende datum vast te stellen maken we een termijnecho. Deze echo maken wij meestal direct bij het eerste bezoek. Als alles goed is, kun je dan voor het eerst het hartje van je baby zien kloppen. We herhalen deze echo bij ongeveer 10 weken zwangerschap. Dan stellen we de uitgerekende datum definitief vast.

De bloedruk wordt gemeten en zal de gehele zwangerschap worden gecontroleerd. Rond de 12 weken zwangerschap is bloedonderzoek noodzakelijk om vroegtijdig je bloedgroep en rhesus vast te stellen en eventuele infecties tijdig op te sporen. Je ijzergehalte en glucose in het bloed worden gecontroleerd. Je krijgt nu ook de formulieren mee voor het laboratorium.

Jullie krijgen een informatiepakket mee naar huis zodat jullie thuis nog eens rustig alle belangrijke informatie over de zwangerschap kunnen nagelezen.Tevens zitten er leuke leesbladen en presentjes in.

zwangerschap